Toivomustatti

Kohteesta Pompelipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Toivomustatti
Tarvittavat isoset
Hahmoja+statisteja: 4 - 8
Yleistä
Kesto: 10 - 15 minuuttia
Esitettävissä sisätiloissa: kyllä
Esitettävissä ulkona: kyllä
Tarvikkeet: riippuu versiosta
Rooleja: 4-8
Kesto: 10-15 minuuttia
Esitettävissä sisätiloissa: kyllä
Esitettävissä ulkona: kyllä
Tarvikkeet: riippuu versiostaTunnetaan myös nimellä Poikki, sekä eri tarinoiden omilla nimillä. Isoset näyttelevät näytelmää, kunnes ohjaaja keskeyttää sen huutamalla "POIKKI!" Ohjaaja ei ole tyytyväinen näyttelijöiden suoritukseen, vaan hänellä on oma visio (ks. Tyylilajit) siitä, millainen näytelmän tulisi olla. Vitsi syntyy siitä, että näyttelijät ottavat ohjaajan ohjeet turhankin kirjaimellisesti. Sketsiin on vaihtoehtoisia näytelmien käsikirjoituksia ja loppuratkaisuja.

Tarinat

Sketsiin on olemassa useita erilaisia tarinoita eli näytelmän käsikirjoituksia. Tähän on kerätty perinteisimpiä, mutta sketsiä voi soveltaa myös itse keksittyyn tarinaan.

Toivomustatti

Hannu ja Kerttu poimivat metsässä sieniä, kunnes löytävät suuren puun (isonen jähmettyneenä paikoilleen) juurelta valtavan sienen (isonen sateenvarjon kanssa) ja aikovat poimia sen. Sieni on kuitenkin toivomustatti ja lupaa antaa heille kolme toivomusta, jos he säästävät tatin ja kaatavat suuren puun tätä varjostamasta. Hannu ja Kerttu harmittelevat, ettei heille sattunut kirvestä mukaan, mutta samassa ohi kulkee metsuri joka myy kirveensä heille. Juuri kun he ovat kaatamassa puuta, sattuu paikalle metsänvartija joka huutaa:

- Seis! Sitä puuta ei saa laittaa…
- POIKKI! huutaa ohjaaja, ja antaa uudet ohjeet.

Elinan surma

Tämä tarinaversio tunnetaan myös nimillä Ellun surma, Äiti, minä kuolen ja Mutsi, mä delaan.

Äiti lakaisee lattiaa kaikessa rauhassa. Koira nukkuu lattialla. On tavallinen arkipäivä. Elina saapuu koulusta kotiin ja äiti kysyy:

- Miten koulussa meni?
- Ihan hyvin. Äiti, äiti, mä kuolen.

Elina kuolee lattialle ja äiti toteaa: “Voi, voi tyttö kuoli.” Hän soittaa ambulanssin: “Haloo onko sairaalassa? Tyttäreni kuoli juuri. Lähettäkää ambulanssi.” Ovesta saapuu kaksi miestä kantaen paareja ja matkien ambulanssia: “piipaa piipaa”. Ambulanssimiehet saapuvat paikalle ja toteavat tytön kuolleeksi, jolloin äiti soittaa paikalle hautausurakoitsijan. Tämä mittailee tyttöä arkkua varten, kunnes ohjaaja ryntää paikalle huutaen homman poikki. Ohjaaja käskee laittaa tunnetta peliin.

Näytelmä alkaa alusta. Kaikki ylinäyttelevät mahdollisimman paljon. Vuorosanoistakaan ei tahdo saada selvää itkun seasta. Ambulanssin saavuttua näytelmä keskeytetään. Ohjaaja haukkuu näyttelijöitä surkeiksi, paitsi kehuu koiraa, joka ei liikahdakaan koko näytelmän aikana.

Hamsteri puskassa

Talon emäntä tulee kotiin, mutta talon pihaan saapuessaan hän huomaa puskassa jotain liikettä. IIK, se on hamsteri! Emäntä menee paniikkiin ja huutaa isäntää, naapuria, yms. apuun. Kun ketään ei kuulu, hän soittaa lopulta hamsterinkarkotusfirmaan. Hamsterinkarkottaja tulee paikalle ja häätää hamsterin. Emäntä kiittelee karkottajaa.

Tyylilajit

 • Harjoitukset: Suurpiirteinen ja laiska, näyttelijöillä lunttilappuja
 • Action: Konepistoolit laulaa (”Nyt vähän jotain vauhtia ja toimintaa tähän juttuun.”)
 • Slow motion: (”Vähän hitaammin nyt, kun ei tässä kukaan ehdi nähä ees, mitä tapahtuu.”)
 • Teletapit/pikkukakkonen/muumit: (”Jotain mitä lapsetkin vois kattoa.”)
 • Musikaali/ooppera: (”Jokaisessa leffassa pitää olla vähän musiikkiakin.”)
 • Tragedia: Kaikki itkevät valtoimenaan. (”Nyt vähän jotain tunnetta tähän.”)
 • Teinix: (”Tän ohjelman pitäis vedota ennen kaikkea meidän nuoriin katsojiin.”)
 • Kauniit ja Rohkeat: (”Vähän jotain draamaa mukaan.”)
 • Kansainvälinen: Puhutaan kaikilla mahdollisilla kielillä (”Siis tää edellinen oli ihan liian juntti versio…”)
 • Kauhu: (”No eihän tossa nyt ollu mitään jännitystä koko touhussa.”)

Loppuratkaisut

 1. Ohjaaja ottaa esille termin ranskalainen taide-elokuva, jolloin näyttelijät ilmoittavat saman tien ottavansa lopputilit tai kieltäytyvät muuten vain täysin ja marssivat pois lavalta.
 2. Ohjaaja potkii kaikki näyttelijät pihalle ottaa yhden ”huippunäyttelijän” (isosen tai vetäjän) katsomosta ja käskee tämän näytellä koko jutun yksin tai näyttelee itse. Lopuksi raikuvat aplodit huippusuorituksesta.

Jatkoversio

Näyttelijät voivat tulla seuraavissa iltaohjelmissa anomaan työpaikkojaan takaisin ja esittämään näytelmän uudelleen eri tyylilajeissa.