Sieniskaba

Kohteesta Pompelipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sieniskaba
Tyyppi
sisäskabat
Osallistujat
Joukkueen koko: 2 - 4 jäsentä
Yleistä
Kesto: 5 - 15 min
Kisailtavissa sisätiloissa: Kyllä
Kisailtavissa ulkona: Ei
Esivalmistelut
Alue: tyhjä, iso tila
Tarvikkeet: jokaiselle joukkueelle yksi liina silmien sitomiseen ja oma kori. Lisäksi maalarinteippiä ja vähintään 50 pahvista korttia

Ennakkovalmistelut

Tehdään vähintään 50 pahvista tai paperista korttia, joista noin viidesosaan laitetaan iso X-kirjain. Näitä kortteja sanotaan sieniksi ja niitä, joissa on X-kirjain sanotaan kärpässieniksi. Lähtö/maalilinja tehdään lattiaan maalarin teipillä.

Skaban kulku

Valitaan vapaaehtoiset jokaisesta joukkueesta. Vapaaehtoisen silmät sidotaan. Tätä vapaaehtoista kutsutaan poimijaksi. Vain tämä poimija saa ylittää lähtö/maalilinjan, loppujen joukkueen jäsenten on pysyttävä linjan takana. Kun isonen antaa merkin, lähtevät poimijat hakemaan sieniä. Sienet pitää hakea yksitellen. Sienet ovat niin päin, että niistä näkee ovatko ne kärpässieniä vai ei. Kun poimija löytää jonkin sienen, hän voi joko ottaa sen tai jättää paikoilleen. Muut joukkueen jäsenet saavat puhumalla neuvoa mitä kannattaa tehdä. Kun poimija päättää ottaa sienen mukaansa, hän palaa sen kanssa takaisin oman joukkueensa luokse ja laittaa sen oman joukkueensa koriin. Tässä vaiheessa myös joku näkevä joukkueen jäsen voi tarkastaa, että se ei ole kärpässieni. Jos se on, poimija voi viedä sen takaisin sinne, mistä haki tai vaihtoehtoisesti jättää koriin, jolloin joukkueen lopputuloksesta vähennetään 3 sientä. Peli loppuu, kun joko kaikki sienet, jotka eivät ole kärpässieniä, on kerätty, tai kun etukäteen määrätty aika (yleensä noin 10 min) loppuu. Tämän jälkeen lasketaan sienet ja mahdolliset vähennykset kerätyistä kärpässienistä tehdään. Eniten kerännyt joukkue voittaa.

Variaatio: kuvalliset sienikortit

Jos skabasta haluaa tehdä opettavaisemman, voi ruksit ja tyhjät laput korvata oikeilla sienikuvilla. Tällöin pisteytys voidaan toteuttaa sienikirjan kertoman herkullisuuden mukaan ja miinuspisteitä jakaa koriin päätyneistä myrkkysienistä.