Pöydän kattaminen

Kohteesta Pompelipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pöydän kattaminen
Tyyppi
Ryhmäytymisleikit
Osallistujat
Tarvitaan isosia: 1
Leikkijöitä: 4 - 20 leikkijää
Yleistä
Kesto: 10 min
Leikittävissä sisätiloissa: Kyllä
Leikittävissä ulkona: Ei
Esivalmistelut
Tarvikkeet: Pyöreä pöytä, narua, pöytäliina ja jokaiselle kertakäyttöruokailuvälineet (lautanen, muki, haarukka ja vetsi)

Leikki on ryhmäyttämisleikki, jonka tarkoituksena on harjoitella yhteistoimintaa. Ennen leikin alua laita pyödälle pöytäliina kasaan viikattuna ja ruokailuvälineet (lautanen,muki, haarukka ja veitsi) kasassa viereen.

Leikkijät laitetaan seisomaan pöydän ympärille ja heidän ranteet ja nilkat sidotaan kiinni vierustoverin käteen ja jalkaan. Leikkijät siis muodostavat "piirin" pöydän ympärille ja jokainen on sidottu oikasta ranteesta ja oikeasta nilkasta vierustoverin vasempaan nilkkaan ja vasempaan jalkaan. Kannattaa tehdä sidoksista sen verran kestävät, että ne kestävät liikuttelua ja "repimistä" aukeamatta. Tämän jälkeen leikkijöille annetaan tehtäväksi kattaa pöytä eli levittää siihen liina ja laittaa jokaisen eteen muki, lautanen ja haarukka ja veitsi. Kun he ovat valmiita, leikki loppuu.

Leikki pakottaa leikkijät tekemään yhteistyötä, koska omalla sooloilulla ei saa tehtyä mitään. Pitää sopia ryhmässä kuka liikuttaa kättä tai jalkaa milloinkin. Jos haluaa jatkaa leikkiä pidemmälle, voi myös varata jotain yksinkertaista ruokaa ja juomaa, joka pitää jokaisen syödä vierustoveriin sidottuna. Leikkiä voi myös hankaloittaa sitomalla silmät osalta leikkijöistä tai kieltämällä osalta heistä puhuminen.

Jos leikkijöitä on paljon, voidaan myös kilpailla useiden ryhmien välisenä kilpailuna nopeudessa.

Yksi tapa seurata porukan ryhmäytymistä on se, että pitää leikin useampana iltana (esim. ensimmäisenä ja viimeisenä) ja ottaa ajan ylös. Ideana on seurata, miten ryhmän yhteistyöskentely paranee ja aika nopeutuu.