Neliö ja hattu

Kohteesta Pompelipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Neliö ja hattu
Tyyppi
Ryhmäytymisleikit
Sokkoleikit
Osallistujat
Tarvitaan isosia: 1
Leikkijöitä: 5 - 20 leikkijää
Yleistä
Kesto: 25 - 60 min
Leikittävissä sisätiloissa: Kyllä
Leikittävissä ulkona: Kyllä
Esivalmistelut
Leikkialue: Sisällä iso tila, jossa ei ole pöytiä, ulkona tasainen alue, jonka reunoilla köydet merkitsemässä alueen rajaa
Tarvikkeet: yksi hattu, yksi köysi ja jokaiselle huivit silmien sitomiseen

Etukäteisvalmistelut: Sisällä: raivaa tila kaikista mahdollisista esteistä, joihin voisi törmätä. Ulkona: Rajaa reunaköydellä alue, jonka sisällä leikki tapahtuu. Aluuen reunojen olisi hyvä olla vähintään 10 metriä suuntaansa. Vie tämän jälkeen alueen sisälle hattu ja köysi.

Leikkijöille selitetään leikin säännöt: tehtävänä on aluksi löytää alueelta köysi ja hattu. Kun hattu löytyy, löytäjä laittaa sen päähänsä ja hän menettää puhekykynsä loppu leikin ajaksi. Hän ei saa sanoa mitään, ei edes "löysin hatun". Kun köysi löytyy, teidän tulee tehdä siitä neliö ja sen, jolla on päässä hattu, tulee olla neliön keskellä. Neliötä ei saa ulkona tehdä kiinni aluetta rajaavaan köyteen eikä sisälllä kiinni seinään. Lisäksi jokaisen leikkijän on pidettävä kiinni köydestä silloin, kun neliö on valmis. Tämän jälkeen saatte 10 minuuttia aikaa suunnitella miten tehtävä hoidetaan. Sitten teiltä sidotaan silmät ja isonen vie teidät tehtäväalueelle. Tehtävä alkaa, kun isonen sanoo "alkaa" ja kun oletatte olevanne valmiita huutakaa "valmis". Isonen kertoo, onko homma tehty oikein vai ei.

Tämän jälkeen ryhmä jää suunnittelemaan, miten he toimivat. Kannattaa ainakin sopia siitä, miten tunnistetaan se, kenellä on hattu ja kuinka hänet saadaan neliön keskelle. Samoin se, mistä tiedetään, että kuvio on neliö.

Kun aika on täysi, jokaiselta sidotaan silmät ja heidät talutetaan yksi kerrassaan leikkialueelle. Kun kaikki ovat leikkialueella, isonen sanoo "alkaa" ja tehtävän suoritus alkaa. Kun joku leikkijöistä huutaa "valmis", isonen tarkastaa tilanteen ja sanoo, että joko tehtävä on tehty tai mitä vikaa siinä on. Ryhmä korjaa hommaa niin kauan, että suoritus on hyväksytty.