Minun puuni

Kohteesta Pompelipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Minun puuni
Tyyppi
Ulkoleikit
Sokkoleikit
Osallistujat
Tarvitaan isosia: 1
Leikkijöitä: 2 - 40 leikkijää
Yleistä
Kesto: 30 - 60 min
Leikittävissä sisätiloissa: Ei
Leikittävissä ulkona: Kyllä
Esivalmistelut
Leikkialue: Metsän reuna tms. alue, jossa kasvaa erilaisia puita
Tarvikkeet: sokkoliinat puolelle leikkijöistä

Tämä leikki sopii hyvin ympäristökasvatus tms. tunnin yhteyteen. Leikkijöitä voi olla mikähyvänsä parillinen määrä. Parin voi tarvittaessa täydentää isosen avulla.

Jaa leikkijät pareihin. Kerro, että tällä kertaa tutustutaan puihin, mutta vähän eri tavalla kuin yleensä, sillä tutustuminen tehdään sokkona. Pareista toiselta sidotaan silmät ja toinen taluttaa hänet jonkin puun luokse kiertoreittiä (huom. On tärkeää leikin mielekkyyden kannalta, että näkevä ei valitse heti lähintä puuta, vaan kierrättää sokkoa pitkin poikin metsää suuntavaiston sekoittamiseksi. Tätä kannatta myös alussa korostaa leikkijöille). Perillä sokko saa haluamansa ajan tutustua puuhun, hän voi tunnustella sitä, haistella, kokeilla halaamalla ympärysmittaa jne. tehdä mitä haluaa ja voi ilman näköaistia. Kun sokko ilmoittaa olevansa valmis, näkevä taluttaa hänet pois puun luota lähtöpisteeseen ERI REITTIÄ KUIN PUULLE ALUNPERIN TULTIIN. Tämäkään reitti ei saa olla suorin mahdollinen.

Kun pari on palannut alkupisteeseen, sokolta otetaan huivi pois silmiltä ja hänen tehtävänsä on etsiä metsästä se sama puu, johon hän kävi sokkona tutustumassa. Pari kertoo, kun oikea puu on löytynyt. Tämän jälkeen palataan takaisin lähtöpisteeseen, jossa vaihdetaan osia ja näkevästä tulee sokko ja sokosta näkevä.