Koskenlasku

Kohteesta Pompelipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Koskenlasku
Osallistujat
Joukkueen koko: 1 - 1 jäsentä
Yleistä
Kesto: 15 - 30 min
Kisailtavissa sisätiloissa: Kyllä
Kisailtavissa ulkona: Ei
Esivalmistelut
Alue: iso, tasainen lattia
Tarvikkeet: iso pahvi, musta paksu tussi, jokaiselle osallistujalle eri värinen kynä, teippiä tai sinitarraa, liina silmien sitomiseen


Tässä skabassa jokainen kilpailee yksin eli joukkueita ei ole.

Alkuvalmistelut

Otetaan iso pahvi (vähintään metri kertaa metri), jos näin isoa ei ole valmiina, tehdään iso pahvi teippaamalla pienempiä yhteen. Seuraavaksi pahville piirretään koski. Koski on kahden yhtenäisen viivan rajaama "tie", joka on välillä leveämpi ja välillä kapeampi. Piirrä tämä mustalla paksulla tussilla, jotta se erottuu helposti. Piirrä samalla tussilla myös kareja esteiksi koskeen. Kiinnitä pahvi tämän jälkeen leikkitilan lattiaan sinitarroilla tai teipillä. HUOM! Kiinnitä pahvi siten, että joka puolelle jää tilaa sen verran, että leikkijä pystyy istumaan tai olemaan polvillaan pahvin vieressä.

Leikin kulku

Jokainen leikkijä asettaa oman värisensä kynän lähtöön ja sitoo silmänsä. Tämän jälkeen hän ryhtyy piirtämään viivaa silmät sidottuna ja saa piirtää sitä niin kauan, kunnes ei törmää kosken reunaan tai kariin. Muut leikkijät ilmoittavat törmäyksestä sanomalla törmäys. Tämän jälkeen leikkijä laittaa kynän pois ja ottaa siteen silmiltään. On seuraavan vuoro tehdä sama. Toisella, kolmannella jne. kierroksella ei lähdetä liikkelle lähdöstä, vaan siitä, missä edellinen törmäys on tapahtunut. HUOM! Leikkijä saa vapaasti tutkia koskea toisten ja oman vuoron aikana, mutta kynää saa liikuttaa vain omalla vuorolla silmät sidottuna. Voittaja on leikkijä, joka tulee ensimmäisenä maaliin yhdessä muiden samalla kierroksella maaliin tulleiden kanssa.

Mikäli halutaan, että tasatilanteita ei voi tulla, voidaan tasatilanteet ratkaista siten, että tasatilanteessa olevat aloittavat viivan vetämisen uudestaan lähdöstä ja voittaja on se, joka pääsee pisimmälle ennen ensimmäistä törmäystä.

Leikin kestosta

Jos silmien sitomiseen käytetään huivia tms., leikki on hidas, kun sitä tehdään vuoroteillen, koska huivia juodutaan siirtämään leikkijältä toiselle. Leikki nopeutuu huomattavasti, jos huivin tai vastaavan sijasta voidaan käyttää silmälappuja, jotka leikkijä voi nostaa otsalleen aina, kun ei ole piirtovuorossa ja laskea sitten taas silmilleen, kun on oma vuoro.