Solmu

Kohteesta Pompelipedia
(Ohjattu sivulta Toffee)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Solmu
Tyyppi
Ryhmäytymisleikit
Osallistujat
Tarvitaan isosia: 2 - 4
Leikkijöitä: 10 - 25 leikkijää
Yleistä
Kesto: 10 - 20 min
Leikittävissä sisätiloissa: kyllä
Leikittävissä ulkona: kyllä

Solmua tulee useimmilla ripareilla leikittyä jossain muodossa. Eri muotoja ja nimiä tällä leikillä riittääkin!

Variaatiot

Suomalainen solmu

Käydään piiriin käsi kädessä ja keräännytään yhteen solmuksi menemällä esimerkiksi toisten yli ja toisten ali. Etukäteen valitut ratkojat koettavat selvittää solmun takaisin piiriksi.

Ruotsalainen solmu

Laitetaan silmät kiinni ja kädet suoraan eteen, minkä jälkeen keräännytään sumpuksi ja otetaan satunnaisesta kädestä kiinni. Solmu selvitetään joko yhdessä tai selvittäjän avustuksella.

Norjalainen solmu

Keräännytään sumpuksi, nostetaan kädet ylös ja otetaan satunnaisesta (ei kaikkein lähimmästä) kädestä kiinni (silmät kiinni tai auki). Selvitetään kuten ruotsalainen solmu.

Greenpeace

Leikkijät menevät epämääräiseen möykkymuodostelmaan ja tarrautuvat toisiinsa mahdollisimman lujasti. Poliisit selvittävät solmun kiskomalla luonnonsuojelijat irti toisistaan, mutta ketään satuttamatta tai kutittamatta. Kun joku saadaan irti, tulee hänestäkin poliisi. Luonnonsuojelijat kohottavat yhteishenkeään huutamalla yhteen ääneen iskulauseita.

Huomioitavaa: Silmälasit, rannekellot, korut ja kaikki helposti rikkoutuvat esineet on syytä pistää syrjään ennen leikin aloittamista. On myös varottava, ettei kukaan jää kasan alle liian suuri massa päällään.

Planeettojen sota

Tämä on eräänlainen ryhmäversio Greanpeace-versiosta:

Osallistujat jaetaan yleensä noin 4-5 ryhmään. Jokaiselle ryhmälle annetaan jonkin planeetan nimi. Ryhmät koettavat käpertyä mahdollisimman tiiviksi kasoiksi, jotta ne olisi mahdollisimman vaikeata hajottaa. Leikinvetäjä määrää planeettoja hyökkäämään toisten planeettojen kimppuun sanomalla vaikkapa: "Mars hyökkää Saturnukseen!" Tällöin Mars-ryhmä lähtee repimään Saturnus-ryhmäläisiä irti toisistaan. Jos joku Saturnus-ryhmästä repeytyy irti, hänestä tulee Mars-ryhmän jäsen. Leikinvetäjä lopettaa hyökkäyksen huutamalla "Hyökkäys seis!" Tällöin hyökkäävä ryhmä käpertyy taas tiiviiksi planeetaksi. Leikki loppuu (viimeistään), kun kaikki osallistujat kuuluvat yhteen ryhmään.

Solmuvalssi

Leikkijät ovat piirissä. Jos leikkijöitä on paljon, muodostetaan kaksi piiriä. Nauhalta soitetaan valssia tai hyräillään itse. Piiri tanssii valssia mennen toistensa käsien alitse irrottamatta kuitenkaan käsiään toistensa käsistä. Kun piiri on solmuuntunut perusteellisesti, tanssitaan piiri auki edelleen käsiä irrottamatta. Kun on useampi piiri, voivat piirit tanssia keskenään solmuun käsiä irrottamatta.

Toffee

Versio tunnetaan nimillä toffee tai toffeensulatus. Leikkijöistä valitaan kaksi vapaaehtoista, jotka menevät tilan ulkopuolelle. Loput leikkijöistä ottavat toisistaan tiukasti käsistä kiinni ja menevät vatsalleen lattialle. Vapaaehtoisten tulee vetää leikkijöitä jaloista yksi kerrallaan irti. Leikki loppuu, kun kaikki leikkijät ovat erillään.

Katso myös