Raamattu

Kohteesta Pompelipedia
Versio hetkellä 14. toukokuuta 2014 kello 13.44 – tehnyt Oskari (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: == Opi: == Raamattu. Kirjojen kirja. Pyhä kirja. Jumalan puhetta. Kokonainen kirjasto yksissä kansissa. Raamatusta löydät historiakirjallisuutta hämmästyttävän tarkkoine f...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Opi:

Raamattu. Kirjojen kirja. Pyhä kirja. Jumalan puhetta. Kokonainen kirjasto yksissä kansissa. Raamatusta löydät historiakirjallisuutta hämmästyttävän tarkkoine faktoine, henkeä salpaavia tarinoita ihmistä, jotka ovat päättäneet pyhittää elämänsä Jumalalle, inhimillisiä kertomuksia erehtymisestä ja lankeamisesta, mutta loppujen lopuksi nousemisesta uuteen kiitoon Jumalan kanssa, Jeesuksen elämä neljästä eri näkökulmasta sekä opetuksia. Raamatusta löydät asiaa useammankin kirjaston edestä ja ennen kaikkea kokonaisuutena se muodostaa tosi-tarinan suurimmasta rakkaustarinasta, mitä ikinä on luotu, Jumalan ja ihmisten rakkaustarinasta.

Raamattu voi myös olla todella hankala kirja luettavaksi. Paikat ja henkilöt tuntuvat vierailta, kertomukset monimutkaisia ja kielikin tuntuu välistä heprealta – vuosituhansien aikana syntyneistä käännöksistä huolimatta. Raamattua on helppo lukea eri tavoilla. Yksin tai yhdessä, ääneen tai mielessä, hitaasti mietiskellen tai nopeasti edeten. Voit lukea alusta loppuun tai pelkästään suosikkikohtia. Jokaisen täytyy löytää oma tapansa.

Raamatun ymmärtäminen voi paikoittain olla todella vaikeaa. Tähän pulmaan on luotu kolmen ässän menetelmä.

Sisältö: Selvitä kuka kirjoittaa, mistä tilanteesta, kenelle, mihin tilanteeseen, mitä hän sanoo ja mitä sanat sekä paikannimet tarkoittavat. Kaikki ei setviydy ensimmäisellä kerralla, käytä apuna Raamatun lopussa olevaa sanastoa, alaviitteitä, internettiä tai muita ihmisiä.

Sanoma: Selvitä mihin kirjoittaja pyrkii, miksi hän sanoo juuri näin, mitä kirjoittaja halusi tällä tekstillä sanoa niille, joille se kirjoitettiin sekä mitä Jumalalla oli sanottavaa tuossa tilanteessa.

Sovellus: Mikä on tekstin sanoma juuri meille, mitä Jumala haluaa sanoa meille, miten se liittyy minun elämääni tänään, mikä tuntuu katkelmassa vaikealta, mikä ilahdutti minua ja miten kirkko on perinteisesti tulkinnut tämän kohdan?

Raamattuun liittyy läheisesti myös käsite pelastushistoria. Se kertoo ihmiskunnan pelastuksesta luomisesta tuomiopäivään. Kaikki alkaa ihmisten luomisesta ja syntiinlankeemuksesta 1. Mooseksen kirjan alussa, jatkuu läpi vanhan testamentin, kunnes päästään profetioihin pelastuksesta ja pelastuksen saapumiseen: Jeesuksen syntymään. Puolessa välissä nähdään, kun Jeesus täyttää Jumalallisen tehtävänsä kuollessaan meidän kaikkien puolesta, ja noustessaan kuolleista. Lopuksi voidaan seurata alkuseurakunnan vaiheita, ja Johanneksen saamaa näkyä lopusta, kun Jeesus palaa hakemaan omansa pois.

Raamatun tärkein henkilö on Jeesus, joka vaikuttaa koko kirjaston kaikissa kirjoissa. Tärkeän osan Raamatun opetuksista muodostaa Jeesuksen opetukset, vertaukset, joita kerrotaan neljässä evankeliumissa.

Lue:

  1. * Kokonaan jokin evankeliumeista, esim. evankeliumi Luukkaan mukaan.
  2. * Vuorisaarna Matt. 5 – 7 (Sisältyy Matteuksen evankeliumiin)
  3. * Jokin seuraavista Jeesuksen vertauksista:
  • Viinitarhan työmiehet Matt. 20:1-16
  • Armoton palvelija Matt. 18:21-35
  • Tuhlaajapoika Luuk. 15:11-32
  • Laupias samarialainen Luuk. 10:25-37

Pohdi:

Listaa paperille kaikki Raamatun kirjat, jotka muistat. Yhteensä niitä on 66. Kun et enää keksi yhtään, tarkista Testamenttien sisällysluetteloista mitkä kaikki muistit.

Ota myös selvää mitä muita vertauksia Jeesus esitti. Mikä niistä on suosikkisi? Pohdi myös miksi Jeesus puhui paljon vertauksin. Lue sitten Jeesuksen perustelu vertauksin puhumiselle: Matt. 13:10-17.

Lue Matt. 11:7-15 kolmen ässän menetelmää hyödyntäen.